Clemenzan pasta (Totti)

Tämän reseptin kuulin ohimennen radiosta vuosia sitten. Toimittaja puhui keittokirjasta jossa oli ruokareseptejä tunnetuista elokuvista. Tätä ruokaa tehdään Kummisetä I:ssä kun Michael Corleone on lähdössä ampumaan poliisipäällikkö Mark McCluskeytä ja huumediileri Virgil Sollozzoa. Pakkohan tällaista oli kokeilla, ruoka meni kertalaakista lasten suosikiksi. Kun eivät muistaneet elokuvaa niin puhuivat “mafiaruoasta”.

Resepti on niin helppo että sen muistaa ulkoa. Parmesaani antaa vähän hienostuneisuutta muuten tavalliseen jauheliharuokaan. Joskus olen korvannut oliiviöljyn tavallisella öljyllä ja toisinaan jättänyt punaviininkin pois. Teen aina ensin jauhelihataikinan maustumaan ja tämän jälkeen kastikkeen. Clemenza leikkaa valkosipulit partakoneenterällä mutta itse olen käyttänyt tavallista keittiöveistä, maussa ei liene suurta eroa. Eniten aikaa menee pienien lihapullien pyörittelyyn. Ostanut yleensä noin 200g parmesaanijuustoa ja raastan sen kokonaan. Osa menee kastikkeeseen ja loput nostaa tarjolle ruoan kanssa. Ylijäämän voi pakastaa ja käyttää vaikka pataruokiin tai makaronilaatikkoon. Vaalea leipä sopii hyvin lisukkeeksi.

Aika: noin 45 min.

Tomaattikastike:

2 rkl oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä
500 g paseerattua tomaattia
tilkka tai loraus punaviiniä
2 tl sokeria
mustapippuria
suolaa

Lihapullat:

400 g naudan jauhelihaa
parmesaanijuustoraastetta
1 muna
suolaa
mustapippuria
suolaa

Lisäksi:

Spagettia

Valmistusohje:

Kaada paksupohjaiseen kattilaan tai paistinpannuun oliiviöljyä ja lisää ohuiksi viipaloidut valkosipulinkynnet. Paista valkosipulia jonkin aikaa, mutta älä polta. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja sekoita kiehuvaa kastiketta niin, ettei se tartu pohjaan. Lisää punaviini, suola, mustapippuri ja sokeri. Sokeri korostaa muita makuja ja sopii erityisesti kasvisruokiin.

Säädä lieden lämpötila alhaiseksi ja anna kastikkeen kypsyä kaikessa rauhassa.

Valmista lihapullat. Riko muna ison kulhon pohjalle. Raasta päälle parmesaania niin, että se peittää munan. Lisää suola ja mustapippuri. Sekoita muna-parmesaanimausteseos tasaiseksi tahnaksi ja lisää siihen jauheliha. Vaivaa taikinaa, kunnes kaikki ainekset ja maut ovat tasaantuneet.

Pyörittele lihapullataikinasta pieniä pullia ja nostele ne kiehumaan tomaattikastikkeeseen. Aloita ulkoreunasta, niin saat kaikki lihapullat mahtumaan kattilaan tai paistinpannuun.

Keitä lihapullia noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Sillä aikaa kun lihapullat kiehuvat, voit keittää spagetin. Sekoita kypsä spagetti ja valmis lihapullakastike kattilassa. Tarjoile Clemenzan pasta syviltä lautasilta.

Resepti:

Resepti kirjasta Valkokankaan herkkuja, Jari Keränen – Timo Malmi