Moskovan pata (Totti)

Olen oikeastaan aika laiska ruoanlaittaja ja enkä ole mikään kokeilija. Tämä resepti on helppo eikä ole kovin tarkka ainesosien määristä. Käytän tätä reseptiä pohjana omille variaatioille sen mukaan mitä jääkaapista sattuu löytymään. Pataruoat ovat siitä helppoja että on aivan sama ovatko ne uunissa kaksi vai kuusi tuntia. Teen monesti päivällispadan aamupalan jälkeen ja nakkaan sen sata-asteiseen uuniin. Kuorin perunat valmiiksi ja laitan ne kylmässä vedessä jääkaappiin odottamaan. Sitten voi lähteä mopolla makkaranpaistoon ja päivällinen on valmiina kun tulet kotiin.

Tuhti ja maukas lihapata, joka saa makua mm. suolakurkuista, smetanasta ja aurajuustosta. Tämän klassikkopadan ohjeen julkaisi ensimmäisenä ruokatoimittaja Mysi Lahtinen 1990-luvun alussa.

Valmistusaika

Työaika: 15 min

Uunissa: 1 h 30 min

Yhteensä: 1 h 45 min

AINEKSET

6 annosta

1 kg naudan ulko- tai sisäpaistia
2 sipulia
2 – 3 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
3 suolakurkkua kuutioina
1 tl paprikajauhetta
¼ tl cayennepippuria
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl hunajaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 lihaliemikuutio
7 dl vettä
170 g aurajuustoa
1 prk (120 g) smetanaa

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.

Hienonna sipulit ja kuullota voissa padan pohjalla. Lisää ¾ kurkkukuutioista. Säästä loput ruoan koristeluun. Sekoita pataan mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä.

Leikkaa liha kuutioiksi. Ruskista palat rasvassa pannulla 2 erässä. Siirrä ruskistuneet lihat pataan.

Ripottele lihojen päälle vehnäjauhot. Sekoita. Lisää pataan liemikuutio sekä vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää paloiteltu aurajuusto sekä smetana. Sekoita.

Anna padan hautua hiljaa poreillen 1-1 ½ tuntia. Sekoita välillä hauduttamisen aikana. Voit kypsentää padan myös 175-asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia.

Viimeistele pata ennen tarjoilua lopuilla suolakurkkukuutioilla. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.