Kuraukkojen synty

Kuraukkojen perustaja on Teppi. Vuonna 2011 kävivät Teppi, Jani, Hectoe ja Cruze muutaman päivän seikkailun Itä-Lapissa. Tästä katsotaan tarun alkaneen. Cruze päätyi sitten myymään pyöränsä. Mutta se ei johtunut huonosta reissuseurasta. Saman vuoden syksyllä tuli muutamille sähköposti Tepiltä otsikolla: “Lähdetäänkö ensi kesänä Venäjälle?” Yksi henkilö tunsi toisen ja tämä taas kolmannen, neljännen tunsivat sitten jo kaikki kolme. Venäjälle mentiin viiden henkilön voimin (Teppi, Jani, Hectoe, Totti ja Pkilpo). Jos bändeillä on läpimurtolevynsä, niin tämä oli Kuraukkojen läpimurtoreissu. Porukka hitsautui niin hyvin yhteen että seuraavan reissun suunnittelu aloitettiin välittömästi.

Vuoden 2013 Lapin kierrokselle kerhon väkimäärä kasvoi yhdellä kun TeemuMoi liittyi porukkaan. Vuonna 2014 ei saatu aikatauluja sopimaan ja kesällä ei tehty yhtään virallista Kuraukkoreissua. AT-Ralliin ja KKKK:lle osallistuttiin tietenkin sekä tehtiin pienempiä porukka-ajeluja eli “surautuksia”. Paltamon Talvirallissa kävimme myös. Vuosina 2015 ja 2016 ajeltiin lyhyempiä noin viikonlopun mittaisia reissuja mutta yhtään isompaa reissua ei saatu aikaiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kerho olisi ollut jotenkin naftaliinissa. Suunnitteluiltoja pidettiin vaikka mitään ei saatu aikaiseksi. Terasseja rakenneltiin ja saunaremontteja tehtiin hyväksi havaitulla kaavalla: yksi tekee ja muut kommentoivat puhelimen välityksellä.

Vuonna 2017 saatiin aktivoiduttua sen verran että pieni kolmen hengen iskuryhmä (Totti, MarkkuHoo, Pkilpo) kävi kiertämässä Laatokan. Seuraava vuosi oli taas välivuosi. 2019 päästiin yhtä henkilöä lukuun ottamatta pitkäksi viikonlopuksi Itä-Suomeen. Viime vuonna tehtiin sitten pitkästä aikaa ‘oikea’ reissu kiertämällä Itä-Lappia ja Itä-Suomea vailla mitään suunnitelmaa.

Mistä nimi tuli ja kuka sen keksi? Kuten moni muukin asia, on nimen alkuperä päässyt ukoilta unohtumaan. Muistelemme että Teppi on meitä joskus jostain reissusta kiitellyt käyttäen sanaa kuraukot. Myös Jani on puhunut meistä jollekin käyttäen samaa kuraukko-sanaa. Joku keksi idean että meille pitää saada oma sponsoritarra ja ensimmäisessä luonnoksessa Hectoe käytti sanaa “Kuraukot MC” ja teki meille WhatsApp-ryhmän samalla nimellä. MC pudotettiin nimestä pois, koska sitä saavat käyttää vain rekisteröidyt kerhot. Siinä se sitten oli: Kuraukot.

Emme ole rekisteröity yhdistys, emmekä sellaiseksi haluakaan. Kerhon rekisteröiminen ei toisi hommaan mitään lisää, ainoastaan lisää turhia vastuita. Se myöskin maksaa ja raha on pilannut monta hyvää juttua.

Kuraukkojen syntyyn on osaltaan ollut vaikuttamassa myös Raimo Anias ja hänen matkaendurot-bloginsa. Ilman hänen sivujaan ja kirjoituksiaan emme välttämättä koskaan olisi löytäneet tämän hienon harrastuksen pariin. Kiitos!

Miten liityin Kuraukkoihin

Pkilpo

Tämä tapahtui 2011 Amarillossa Pohjolan Kurapyöräilijöiden Oulun jaoston pikkujouluissa. Istuin Teppiä vastapäätä ja hän kertoi Venäjän reissusuunnitelmista ja pyysi mukaan. Vastasin välittömästi että kyllä ilman muuta ja olin innoissani asiasta. Hectoen, Janin ja Totin kanssa oltiin aiemmin nähty Raimon vetämässä yöajeluissa 2009(Hectoe), 2010(Jani ja Totti) ja 2011 syksyllä. Muuta porukkaa nähnyt pikkujouluissa 2010 alkaen.

Totti

Tunsin Tepin, Hectoen ja TeemuMoin muutamilta “Pohjolan kurapyöräilijät”-matkaendurofoorumin yhteisiltä surautuksilta. Mitään porukka-ajeluita ihmeempää yhteistä tekemistä ei kuitenkaan ollut ennen Venäjän reissua. Janiin taisin törmätä ensimmäisen kerran Venäjän reissua edeltävän syksyn yöajelussa. En muista että olisimme Pkilpon kanssa tavanneet ennen Venäjän reissua. MarkkuHoo tuli tutuksi foorumin pikkujouluissa. Tokoriin tutustuin Hectoen kautta ja Aatuun Tokorin kautta.

MarkkuHoo

Minä liityin Kuraukkoihin muistaakseni 2014/15 vaihteen tienoilla (korjatkaa ketkä muistaa!), oltuani ensin hangaround-jäsenenä jollain viikonloppureissulla. Useimmat kuraukot oli tuttuja entuudestaan nettifoorumi Pohjolan Kurapyöräilijöiden Oulun seudun jaoston pikkujouluista eli “Amarillo-ajoista”. Vuonna 2011 Teppi tosiaan ehdotti siellä minullekin ekaa venäjänreissua. Minua jäi harmittamaan kun ei silloin tullut lähdettyä völjyyn, oli muka muuta tähdellisempää tekemistä. Oulun seudun surautuksilla ja kokoontumisajoissa kuitenkin ajeltiin usein samoissa porukoissa monesti sen jälkeen. Ukot olivat pistäneet jossain välissä pystyyn Kuraukot, ja jossain vaiheessa minuakin alkoi tehdä mieli mukaan – nämä kun oli tosi hyviä tyyppejä kaikki. Mutta ei kai sitä kehtaa tuppautua, aattelin. Mitähän ne minusta aattelee. Oikein suomalaiskansallista arpomista. Rohkaistuin sitten pitkään mietittyäni pistämään Totille viestiä Whatsapilla, että millainen salaseura se teillä on, ja onko siihen kukkaan koskaan päässyt perästäjälkiin, jos kaverin puolesta kysyis. Että alattekonää mua? Meni siinä vissiin muutama minuutti, ja Sami ilmoitti että aletaan me. Sen jälkeen tutuista on tullut kavereita ja kuraukoista ystäviä. Hienoja miehiä, vaikka on niillä huonot jutut.  

TeemuMoi

Ensikosketus kuraukkoihin tuli jo heti ensimmäisellä porukkasurauksella 2011, vaikkei sitä silloin vielä tiennytkään. Jotakin surautuksia myöhemmin oltiin jo puuhapuistossa opettelemassa hiekassa ajamista. Nykyisistä  kuraukoista oli useampi mukana kun Oulusta tehtiin siirtymä 2012 AT ralliin ja vain vuotta myöhemmin 2013 Lapin turnee oli itselle se ensimmäinen oikea Kuraukko reissu.

Tokor

Ensimmäinen porukka-ajelu oli 2012 Totin järkkäämä ja vieläpä kotikulmille osittain. Ajelun jälkeen otin Hectoeen yhteyttä kun melkein samalla kylällä asuttiin ja siitä se ystävyys pikkuhiljaa kehittyi. Porukka-ajelut jatkui ja AT ralli tuli puheeksi. Sinne läksin intoa puhkuen poikien mukaan tutustumaan laajemmin harrastukseen ja erilaisiin tyyppeihin pitkin Suomea. Tämän reissun jälkeen viimeistään oli selvää että tää on se mun juttu ja porukka.

Raimo

90-luvun lopulla sain hankittua ensimmäisen oman matkaenduron ja “söhmissä” (sfnet.harrastus.mp -sivujen arkisto) löytyi muitakin asiasta kiinnostuneita. Hieman myöhemmin löytyivät MC Sukkamehun sekä Quasimoton nettisivut. Lopullinen niitti oli Allroad Tourin sivujen löytyminen. Pääsin osallistumaan 2001 Allroad Tour Niekalle, ja polte oli kova laajentaa matkaenduron ilosanomaa muillekin.

Siispä opiskelemaan nettisivujen tekemistä, ja kohta oli pystyttämilläni ”Matkaendurot” -nettisivuilla samanmielisten klikkauksia reippaasti. Etenkin sen vieraskirjassa oli pitkiä keskusteluja. Koska vieraskirja ei ole paras mahdollinen keskustelualusta, niin Puurusen Jukka kysyi pystyttämään Pohjolan Kurapyöräilijät -foorumia. Nämä sivut ovat edelleen paikka missä lajin harrastajat kokoontuvat ja yksi parhaista suomenkielisiä keskustelufoorumeista.

Joitain ajeluita tai ”surautteluita” olen järjestänyt, yöajeluita sekä ehkä tärkeimpänä ensimmäinen URAA ajotapahtuma Raajärvellä, vuosi taisi olla 2006. Ja sen jälkeen Jukka Puurunen on muutaman kaverin kanssa pyörittänyt tapahtumaa.

Noin vuonna 2010 siirryin taustalle fiilistelemään muiden innokkaiden jatkaessa kurapyöräjuttuja. Samasta syystä myöskin Matkaendurot -sivuni hiljenivät.  Moottoripyörää en kuitenkaan hävittänyt ja joka kesä olen tehnyt joitain reissuja. BR Bikersien mukana tuli käytyä Venäjällä 2017, ja useampi Kontioralli on lähestytty Wilman Weljien mukana. Viime vuosina olen ollut muutamissa Kuraukkojen järjestämissä tapahtumissa ajelemassa.

Nyt syksyllä 2022 koin iloisen yllätyksen, kun ihan syyttä suotta (ei nyt aivan syyttä suotta, ylläpitäjän huomautus) minulle myönnettiin “Kunnia-Kuraukko” arvonimi. Jokin erehdys varmaan, mutta onpa vaan mahtavaa olla mp-kerhon jäsen! Ja ittiään paremmassa seurassa..