Ruokaohjeita

Ruoka näyttelee suurta osaa Kuraukkojen reissuissa. Ensimmäisillä reissuilla riitti peruslaatuinen grillimakkara maustettuna edullisella valmisruoalla. Nykyään illallisen suunnitteluun käytetään saman verran aikaa mitä reittien tekoon. Viikonloppuisin Kuraukkojen Whatsapp täyttyy toinen toistaan hienoimmista annoskuvista. Peruspihvillä ei tässä kokkiohjelmassa tykkäyksiä kerätä.

Myöskin illanviettojen jälkeinen viestittely on kokenut muutoksia. Aiemmin kyseltiin: “Mihin sinä hävisit sieltä baarista?” tai “Monelta mulla sammu valot?”. Nykyään udellaan: ”Mistä löysit eilisen reseptin? Kehtaatko jakaa?” 

Reissuilla ruokakaupassa käytetty aika on pysynyt kutakuinkin samana. Tosin sillä erotuksella että ennen eniten aikaa meni juomaosastolla, nykyisin lihatiskillä. Sanotaanhan että: “Pitää syödä hyvin että jaksaa”, ja myöskin: “Iso maha on tyhjänä ruma.”

Eräs kokenut ja menestynyt enduropyöräilijä sanoi kerran: “Eikö se matkaendurointi ole vähän sellaista mitä seuraavaksi syötäisiin hommaa?” Mitäpä tähän enää lisäämään.

Tässä Sinulle porukan parhaat reseptit:

RÖSSYPOTUT (PKILPO)

Rössypotut on Oulun seudun perinneruoka. Se on maukas ja ravitseva keitto. Tätä teimme Pyhäjoen talvireissulla Janin mökille Helmikuussa 2013.

Ainekset:

4 lvettä
2 kgperunaa
0,5 kgporkkanaa
5 kplsipulia
400 gSian kylkisiivuja
1 palarössyä eli veripalttua 350g-500g
merisuolaa / pippuria

Kuori potut ja leikkaa ne paloiksi. Keitä kattilassa porkkanoiden kera. Paista kylkisiivuja pannulla kunnes rapeita. Kuullota pilkottu sipuli. Lisää sipulit ja pilkotut kylkisiivut pottujen kanssa kiehumaan. Lisää kokonaisia maustepippureita, suolaa ja jauhettua mustapippuria. Leikkaa palttu kuutioksi ja paista sitä varovasti kylkisiivuista jääneessä rasvassa. Kun potut alkavat olla kypsiä lisää paltut. Keitä hieman että palttu kuumenee. Tarkista suola ja mausteet.

CLEMENZAN PASTA (TOTTI)

Tämän reseptin kuulin ohimennen radiosta vuosia sitten. Toimittaja puhui keittokirjasta jossa oli ruokareseptejä tunnetuista elokuvista. Tätä ruokaa tehdään Kummisetä I:ssä kun Michael Corleone on lähdössä ampumaan poliisipäällikkö Mark McCluskeytä ja huumediileri Virgil Sollozzoa. Pakkohan tällaista oli kokeilla, ruoka meni kertalaakista lasten suosikiksi. Kun eivät muistaneet elokuvaa niin puhuivat “mafiaruoasta”.

Resepti on niin helppo että sen muistaa ulkoa. Parmesaani antaa vähän hienostuneisuutta muuten tavalliseen jauheliharuokaan. Joskus olen korvannut oliiviöljyn tavallisella öljyllä ja toisinaan jättänyt punaviininkin pois. Teen aina ensin jauhelihataikinan maustumaan ja tämän jälkeen kastikkeen. Clemenza leikkaa valkosipulit partakoneenterällä mutta itse olen käyttänyt tavallista keittiöveistä, maussa ei liene suurta eroa. Eniten aikaa menee pienien lihapullien pyörittelyyn. Ostanut yleensä noin 200g parmesaanijuustoa ja raastan sen kokonaan. Osa menee kastikkeeseen ja loput nostaa tarjolle ruoan kanssa. Ylijäämän voi pakastaa ja käyttää vaikka pataruokiin tai makaronilaatikkoon. Vaalea leipä sopii hyvin lisukkeeksi.

Aika: noin 45 min.

Tomaattikastike:

2 rkl oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä
500 g paseerattua tomaattia
tilkka tai loraus punaviiniä
2 tl sokeria
mustapippuria
suolaa

Lihapullat:

400 g naudan jauhelihaa
parmesaanijuustoraastetta
1 muna
suolaa
mustapippuria
suolaa

Lisäksi:

Spagettia

Valmistusohje:

Kaada paksupohjaiseen kattilaan tai paistinpannuun oliiviöljyä ja lisää ohuiksi viipaloidut valkosipulinkynnet. Paista valkosipulia jonkin aikaa, mutta älä polta. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja sekoita kiehuvaa kastiketta niin, ettei se tartu pohjaan. Lisää punaviini, suola, mustapippuri ja sokeri. Sokeri korostaa muita makuja ja sopii erityisesti kasvisruokiin.

Säädä lieden lämpötila alhaiseksi ja anna kastikkeen kypsyä kaikessa rauhassa.

Valmista lihapullat. Riko muna ison kulhon pohjalle. Raasta päälle parmesaania niin, että se peittää munan. Lisää suola ja mustapippuri. Sekoita muna-parmesaanimausteseos tasaiseksi tahnaksi ja lisää siihen jauheliha. Vaivaa taikinaa, kunnes kaikki ainekset ja maut ovat tasaantuneet.

Pyörittele lihapullataikinasta pieniä pullia ja nostele ne kiehumaan tomaattikastikkeeseen. Aloita ulkoreunasta, niin saat kaikki lihapullat mahtumaan kattilaan tai paistinpannuun.

Keitä lihapullia noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Sillä aikaa kun lihapullat kiehuvat, voit keittää spagetin. Sekoita kypsä spagetti ja valmis lihapullakastike kattilassa. Tarjoile Clemenzan pasta syviltä lautasilta.

Resepti:

Resepti kirjasta Valkokankaan herkkuja, Jari Keränen – Timo Malmi

MOSKOVAN PATA (TOTTI)

Olen oikeastaan aika laiska ruoanlaittaja ja enkä ole mikään kokeilija. Tämä resepti on helppo eikä ole kovin tarkka ainesosien määristä. Käytän tätä reseptiä pohjana omille variaatioille sen mukaan mitä jääkaapista sattuu löytymään. Pataruoat ovat siitä helppoja että on aivan sama ovatko ne uunissa kaksi vai kuusi tuntia. Teen monesti päivällispadan aamupalan jälkeen ja nakkaan sen sata-asteiseen uuniin. Kuorin perunat valmiiksi ja laitan ne kylmässä vedessä jääkaappiin odottamaan. Sitten voi lähteä mopolla makkaranpaistoon ja päivällinen on valmiina kun tulet kotiin.

Tuhti ja maukas lihapata, joka saa makua mm. suolakurkuista, smetanasta ja aurajuustosta. Tämän klassikkopadan ohjeen julkaisi ensimmäisenä ruokatoimittaja Mysi Lahtinen 1990-luvun alussa.

Valmistusaika

Työaika: 15 min

Uunissa: 1 h 30 min

Yhteensä: 1 h 45 min

AINEKSET

6 annosta

1 kg naudan ulko- tai sisäpaistia
2 sipulia
2 – 3 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
3 suolakurkkua kuutioina
1 tl paprikajauhetta
¼ tl cayennepippuria
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl hunajaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 lihaliemikuutio
7 dl vettä
170 g aurajuustoa
1 prk (120 g) smetanaa

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.

Hienonna sipulit ja kuullota voissa padan pohjalla. Lisää ¾ kurkkukuutioista. Säästä loput ruoan koristeluun. Sekoita pataan mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä.

Leikkaa liha kuutioiksi. Ruskista palat rasvassa pannulla 2 erässä. Siirrä ruskistuneet lihat pataan.

Ripottele lihojen päälle vehnäjauhot. Sekoita. Lisää pataan liemikuutio sekä vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää paloiteltu aurajuusto sekä smetana. Sekoita.

Anna padan hautua hiljaa poreillen 1-1 ½ tuntia. Sekoita välillä hauduttamisen aikana. Voit kypsentää padan myös 175-asteisessa uunissa noin 1 ½ tuntia.

Viimeistele pata ennen tarjoilua lopuilla suolakurkkukuutioilla. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

POSSUA KOREALAISITTAIN (TEPPI)

Tämä on muunnos ruoasta Karitsa Bo Ssäm, mikä on yksi tunnetuimmista korealaisista ruuista. Se tehdään karitsan lavasta ja on muuten pirun hyvää.

Tämä ohje on härmäläinen possuposäm kasslerista, löytyy joka kyläkaupasta, on edullista ja rasvaista. Helppo tehdä, vaatii vain aikaa.

Ohje noin neljälle, mitat ja ajat suuntaa antavia.

Leikkaa lihaköntsästä paksuja, jotain 3 sentin siivuja ja pyöräytä ne sokerisuolaseoksessa. Laita vuokaan ja peitä tiiviisti kelmulla. Anna marinoitua jääkaapissa 6 tuntia-yön yli. Kaada vuoasta valuneet nesteet pois, puhdista vuoka, laita leivinpaperi alle ja lihat takaisin. Voit sivellä halutessasi hieman öljyä pintaan. Kypsennä lihoja n. 4 tuntia uunissa 125 asteessa, ei kiertoilmaa. Ota lihat uunista ja laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Ripottele ruokosokeria lihan pintaan ja kypsennä uunissa vielä 10-15 minuuttia. Voit käyttää grillivastusta viimeiset 5 minsaa niin tulee oikein rapsakka pinta.

Menee myös ilman loppukypsennystä, tuoksuu ja näyttää niin hyvältä ettei aina malta odotella..

Kaveriksi sopii hyvin joku salaatti, melko tuhtia tavaraa tämä.

OHJE:

1.5 kiloa possun kassleria

Kuivamarinadi:

sokeria 3rkl

suolaa 2-3rkl

Loppukypsennykseen:

ruokosokeria

Ruokajuomasuositus: kylmää olutta vähintään yksi litra.

TARAKKALOHI (TOKOR)

Tämä gourmee on tarkoitettu illanviettoon AT-Ralliin tai vastaavan kokoontumisajoon. Ajatuksena Totin jo mainitsema vaihtoehto grillimakkaralle ja tietysti pilke silmäkulmassa muille surauttajille makkaran huonompana vaihtoehtona, vai miten se menikään 😉 

Resepti on yksinkertainen mutta aikaa menee oikeastaan koko päivä. Välineet ovat  suuressa roolissa tämän herkun valmistuksessa!

Tarvikkeet:

Moottoripyörä (mielellään enduro)
Polttoainetta 300 – 500 km metsätieajeluun
Pakastettu lohifile
Merisuolaa
Sanomalehtiä
Pari pyyhettä
Kylmäkalle
Olutta (kylmää)
Voita
Valurautapaistinpannu tai halsteri
Nuotio 

Valmistus.:

Laita lohifile aukaistun sanomalehden päälle suoraan pakasteesta. Kääri lohi sanomalehteen ja aseta johonkin lehden taitokseen kylmäkalle. Kääri paketti pyyhkeisiin ja asettele se tarakalle laukkuun tai pussiin. Tämän jälkeen suunnista valitsemiasi reittejä pitkin kohti majapaikkaa. Suositeltu ajoaika seitsemästä yhdeksään tuntia. Määränpäähän saavuttuasi aukaise ns “kypäräolut” Pura kalapaketti majapaikan keittiössä ja lisää lohen päälle hyvä kerros karkeaa merisuolaa. Nyt voit nauttia paskoista jutuista huonossa kurapyöräilijä seurassa seuraavat kolmisen tuntia. Hae kala ja puhdista siitä ylimääräiset suolat pois. Ota joko paistinpannu (tämän vaihtoehdon kanssa muista voi) tai halsteri ja kävele nuotiolle kyselemään maistuuko makkara. Aukaise kylmä olut ja aloita kalan paistaminen. Myös loimutus aiheuttaa yhtä paljon kateutta.

TONNIKALAHÖYSTÖ (MARKKUHOO)

Törkeän maukas levite ja lisuke, helpolla. 

Ainekset:

1 tölkki tonnikalaa
2 keitettyä kananmunaa pilkottuna
1 purkki kermaviiliä
1 suolakurkku pilkottuna
1 pieni punasipuli pilkottuna
valkosipulin kynsiä murskattuna
iso kourallinen maukasta juustoraastetta (esim. punaleima-emmental)
suolaa ja pippuria hieman mauksi
(persiljaa päälle koristeeksi, jos tulee vieraita)

Ohje:

Valmistele ainekset ja sekoita yhteen => valmista tuli!
Syö maukkaan leivän kera (Rustico, Paesano) tai vaikka uuniperunan kaverina
Seuraavan kerran teet todennäköisesti tupla-annoksen 🙂