Mikä tässä harrastuksessa kiehtoo

Miksi se pitää ajaa huonoa soratietä, kun vieressä menee hyvä asfalttitie?

Tämän kysymyksen on jokainen matkaendurolla ajava henkilö kuullut. Yritän hieman valaista asiaa, miksi me, ja monet muut, tätä hommaa teemme. Asfalttitiet ovat monesti suoria ja tasaisia. Tämä tarkoittaa motoristin näkökulmasta tylsyyttä. Nykyaikaiset matka- ja kyykkypyörät on tarkoitettu aivan toisenlaisiin nopeuksiin mitä Suomen teillä saa laillisesti ajaa. Vauhtia nostamalla leveämpikin tie alkaa tuntua kapealta ja mutkaiselta. Mutta tällainen toiminta vaarantaa muut tiellä liikkujat ja käy oman ajokortin päälle.

Fiksua hommaa.

Soratietä ei monestikaan pysty ajamaan suurinta sallittua nopeutta. Kapea soraränni jossa koivut hakkaavat pyörän peileihin ja kuljettajan olkapäihin, aikaansaa vauhdin hurman huomattavasti pienemmillä nopeuksilla. Soratiellä ajaminen on aktiivista ajamista. Joudut jatkuvasti jarruttamaan, kaasuttamaan ja liikkumaan pyörän päällä. Jos soratiellä laitat vakionopeussäätimen päälle ja avaat stereot isolle, löydät itsesi hyvin äkkiä ojanpohjalta. Soratie on joka kerta erilainen, myös se tuttu soratie. Liikenne ja sääolosuhteet kuluttavat soratietä aivan eri tavalla. Se kohta missä viime viikolla oli tasaista saattaa tällä viikolla olla täynnä kuoppia.

Perussettiä. Yksi korjaa, kolme jakaa hyviä neuvoja, neljäs ottaa valokuvia.

Suomessa on myös todella hyvä metsäautotieverkosto, mikä tekee tästä hommasta vieläkin hauskempaa. Näillä teillä näkee Suomen luonnon aivan eri tavalla kuin pääteitä kulkien. Jos tykkäät telttailla niin hyviä yöpaikkoja on todella paljon. Metsäautotie tarkoittaa yleensä myös pientä (tai suurta) seikkailua: traktoreita,mönkijöitä, marjastajia, metsästäjiä, mökkiläisiä ja monia muita kulkijoita eläimiä unohtamatta. Saattaapa joskus joku siltakin puuttua. Joudut koko ajan pitämään aistisi valppaana ja nopeuden järkevänä. Koskaan et tiedä mitä mutkan tai mäen takana piilee.

Customilla tai kyykyllä ehtii parissa tunnissa kiertää kaikki kaupungin tärkeimmät  liikennevalot. Tai siihen jäätelökioskille näytille. Enduropyörällä saa kahdessa tunnissa aikaiseksi hyvän saunahien ja samalla molemmat niin sotkuisiksi etteivät naapurit tunnista.

Keväinen hyväkuntoinen ja kovapohjainen suomalaine metsäautotie.