Ajokauden avauksesta ja AT Rallista

Aloitin ajokauden tällä viikolla. Pyörä on ollut jo kuukausia ajovalmiina. Eniten jännitti menevätkö ajohousut mahan kohdalta kiinni, takkihan on aina ollut hartioista väljä. Farkkujen vyötärön ahtautta voi selitellä väärällä pesuohjelmalla. Ajopuvun kohdalla tämä selitys vähän ontuu. Olen pitkin talvea ostellut kulutusosia varastoon aina kun kirstun pohjalle on jäänyt ylimääräistä. Kesällä kun niitä vaihtelee niin tuntuu kuin olisivat ilmaisia. Onhan tämä vähän hassu tapa toimia, mutta toimii minulle. 

Kesä alkaa kohdaltani Africa Twin Rallista. Annetaanpa ajotapahtuman perustaneen Heikin (foorumilla “PAH”) kertoa mistä homma oikein lähti: “Alkoi olla merkkikokoontumisia, esim. KTM Super Enduro tai Honda TransAlp. Niihin ei ilennyt Africa Twinillä mennä niin kyselin foorumilla kiinnostusta Africa Twin tapaamiseen, millä nimellä se pidettiin Peurajärvellä vuonna 2007. Mukana oli 17 AT:ta ja yksi Suzuki GS. Uusi nimi tuli siitä kun nimimerkki “mopopoitsu” jarrutti taukopaikalle hurjasta vauhdista ja huusi: “Vielä minä voitan tämän rallin!”

Ei Africa Twin Ralli ole ollut täydellinen merkkikokoontuminen, lähinnä vaan vihjeenä minkä kokoisilla pyörillä siellä ajetaan, pikkupyörällä turhautuu isommille pyörille tehdyllä reitillä. Alusta asti on pidetty siitä kiinni että pyörät tuodaan ajamalla paikalle.”

Alkuperäinen tarkoitus oli että järjestäjä vaihtuu joka vuodelle. Mutta seuraavalle vuodelle ei löytynyt ketään vapaaehtoista. Ja kävi sitten niin että Heikki järjesti tapahtumaa kymmenen peräkkäistä vuotta. Nykyään järjestäjä ja tapahtumapaikka vaihtuvat vuosittain. Nimestä huolimatta kyse ei ole kilpailusta vaan nyyttikestiperiaatteella toimivasta viikonlopun mittaisesta rennosta ajotapahtumasta. Järjestäjä tarjoaa puitteet ja jokainen tuo mukanaan sen mitä tarvitsee. Kukaan ei saa mitään taloudellista hyötyä vaan kaikki tekevät tätä rakkaudesta lajiin. Ja hyvä niin, sillä raha on sotkenut monta hyvää juttua ja jopa ystävyyksiä.

AT Ralli on minulle tapahtuma mistä kesä ja ajokausi todella alkaa. Vaikka olen vuosia reissannut moottoripyörällä niin kesän ensimmäiseen reissuun lähtiessä pitää aina miettiä samat asiat: Mitä sinne taas pitikään ottaa mukaan? Monetko alushousut ja monetko sukat? Missä mun makuupussi on? Lenkkareita ei passaa unohtaa, noloa jos ilta pitää viettää ajosaappaat jalassa. Ja missä ihmeessä ne viime kaudeksi ostetut paremmat ajohanskat on?

Joka kerta lähtöä ja tapahtumaa jännittää, vaikka systeemi ja kaverit ovat tuttuja vuosien varrelta. Ajotapahtuma on hyvin terapeuttinen. Kukaan ei puhu työjuttuja tai avaudu perhe-elämästään. Keskustellaan ainoastaan moottoripyöristä ja moottoripyöräilystä. Loppuillan nuotiopiiristä saa poistua naama ja maha naurusta kipeänä. Jos et ole koskaan käynyt kurapyörien kokoontumisajoissa, suosittelen lämpimästä kokeilemaan. Lisätietoja ja tapahtumia löydät foorumin kokoontumiset ja reissut osiosta .

Totti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *